ABOUT ME : I Wish That Little Star Could Be Mine, And I Wish Really Wish It Could Shine So Bright...Stay Shining Dear Star, Please Bright My Day, Show Me The Way..Hey Little Star Please Smile, Shine Your Light On Me, On Me On Me And Only Me...Even I Am So Far Far Away...But I Can Still Feel You, Praying And Hope For You But In The Worst Silent Way...

Saturday, 21 January 2012

Cara-Cara Penjagaan Kereta


Cara-Cara Penjagaan Kereta

1. Setiap Pagi Sebelum Masuk Ke Dalam Kereta, Cuba Keliling Kereta. Perhatikan Tayar Cukup Ke Tidak Angin. Tiada Benda-Benda Yang Melekat Pada Tayar Atau Mana-Mana Bahagian Kereta.


2. Sebelum Hidupkan Enjin, Onkan Suis Dan Tunggu Apa-Apa Lampu Yang Sepatutnya Padam Sebelum Enjin Hidup, Pastikan Lampu ”Engine Check” Padam Sebelum Hidupkan Enjin.


3. Hidupkan Enjin Dan Tunggu Sehingga Enjin Meluhu Pada Kadar RPM Yang Normal.

4. Bila Enjin Dah Hidup, Jangan Terus Jalan. Tekan Brek Dan Lepas, Kemudian Jalan Ke Depan Sikit Dan Tekan Lagi Brek, Jika Kereta Berhenti, Baru Boleh Teruskan Jalan.

5. Seminggu Sekali Kalau Boleh, Periksa Semua Lampu Brek Termasuk Lampu Ketiga. Pastikan Ia Berfungsi. Buka Bonet Enjin, Buka Penutup Dan Periksa Air Bateri. Pastikan Ia Berada Pada Paras Antara Maksimum Dan Minimum (Kalau Pakai Bateri Kering Tak Yah La).

6. Buka Penutup Minyak Brek (Botol Besar Dekat Body Di Hadapan Pemandu Dalam Bonet Enjin) Pastikan Minyaknya Mencukupi.

7. Cari Jarum Pemeriksa Minyak Enjin. Cabut Dan Lapkan Minyak Di Jarum Tersebut Kemudian Masukkan Kembali Jarum Tu. Bilang Sampai Lima Dan Cabut Kembali. Minyak Perlu Berada Di Paras Antara Maksimum Dan Minimum. Kalau Bawah Daripada Minimum Masukkan Sedikit Minyak Enjin Sehingga Ke Paras Tersebut.

8. Dua Minggu / Sebulan Sekali, Pergi Ke Pam Minyak Dan Periksa Tekanan Tayar. Tekanan Yang Sesuai Ada Dicatatkan Di Bahagian Tiang B (Tiang Antara Pintu Depan Dengan Pintu Belakang) Sebelah Pemandu. Periksa Juga Tekanan Tayar Simpanan.

9. Setiap Tiga Bulan (Kalau Setiap Hari Guna Kereta) Pergi Ke Kedai Tayar Dan Rotate Tayar Mengikut Aturan Yang Sesuai.

10. Setiap 5000km Pergi Ke Workshop, Tukar Minyak Enjin (Jika Guna Minyak Biasa), Tukar Penapis Minyak Setiap Dua Kali Tukar Minyak Enjin Dan Tukar Plag Setiap Tiga Kali Tukar Minyak Enjin (Jika Enjin Kaburator).
Akhir Sekali, Setiap Minggu, 2 Atau 3 Minggu Sekali Basuh Dan Vakum Kereta Anda.

2 comments:

neon said...

Tak pernah rajin nak buat semua ni..oh helpppp

Bintang Eridanus said...

anda mesti ingat dulu sebelum kerosakan yang lebih besar terjadi

Ratings and Recommendations by outbrain

PROMOTION TERBAIK